dNO - HRA NA BOHA

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.

Najoceňovanejšie ochotnícke divadlo roku 2022 prvýkrát v Dolnom Kubíne. Oravské divadlo dNO uvedie víťaznú inscenáciu festivalu Scénická žatva. HRA NA BOHA čerpá námet zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v námestovskom kostole v roku 1960. Vrah Ján J. bol chronický alkoholik, zlodej a násilník. Vykonal množstvo drobných zločinov a krádeží, pri ktorých vyviazol bez trestu. Za pokus o znásilnenie mladej matky s dieťaťom dostal trest 2,5 roka odňatia slobody. Krátko po prepustení z väzenia - 26. 2. 1960 - spáchal skutok, ktorý sa radí medzi najväčšie zločiny v slovenských dejinách. Počas krádeže milodarov z kostolných pokladničiek zavraždil troch ľudí. Dostal trest smrti a bol popravený 20. 12. 1960. Mal 21 rokov.

HRA NA BOHA vykresľuje portrét jednotlivca a štátu, ktorí si privlastnili božie právo rozhodovať o živote a smrti. Hrozná udalosť rezonuje dodnes a ani dlhé desaťročia nezmiernili hrôzu a smútok mnohých pamätníkov. Nechceme jatriť staré rany. Nazeráme na túto tragédiu s generačným odstupom a fokusom na pretrvávajúce nebezpečenstvo alkoholizmu, individualizmu, odsudzovania a vzájomnej ignorácie. Inscenácia pranieruje naše stereotypy, tradície a folklór, využíva archívne materiály z vyšetrovacích spisov a spomienky pamätníkov. Prostredníctvom fiktívnej kolektívnej výpovede predstavujeme subjektívny pohľad na súvislosti, príčiny a dôsledky, s ktorými sme boli konfrontovaní počas nášho výskumu.

O divadle:

dNO je nezávislé divadlo, ktoré vo svojej autorskej tvorbe programovo rieši lokálne témy s globálnym presahom. Doterajšia tvorba sa stretla s diváckym úspechom i pozitívnym prijatím v divadelnej obci. Hra na boha získala viacero ocenení na celoslovenských divadelných prehliadkach a festivaloch.

Réžia: Lukáš Kubík

Libreto: Lukáš Kubík, Daniela Kubíková, Ivana Kurčinová

Pohybobá spolupráca: Andrej Štepita

Výprava: Dorota Volfová, Lukáš Kubík

Kostýmy: Ivana Kurčinová

Hudba: Tomáš Balák, Emil Smoliga

Účinkujú:

Roman Večerek / Andrej Štepita / Daniela Kubíková / Erik Vrábel / Miroslava Kupčuláková / Jozef Miklušičák / Nikola Ištvánová / Ivana Kurčinová / Jozef Fuzia / Adam Rypák / Mária Babík Ferancová / Anna Jurovčíková

Dĺžka podujatia: 60 minút
Dátum svetovej premiéry: 28. apríl 2023

Galéria

dNO - HRA NA BOHA